Over balans in jouw eigen werk/leven

Waar kan jij als docent of (praktijk)opleider zelf beginnen als het gaat om zelfzorg en werkplezier?

Leerhuis

Mentale vitaliteit bespreekbaar maken met het stoplicht systeem

Het Stoplicht Systeem biedt een praktische aanpak voor het bespreekbaar maken van mentale vitaliteit binnen organisaties. In dit artikel lees je hoe het systeem helpt bij het ondersteunen van medewerkers in balans en hoe je dit kunt toepassen in het beroepsonderwijs binnen de zorg.
Praktijkopleider

De werkdruk op praktijkopleiders

Als praktijkopleider in de zorg ben je onmisbaar voor de ontwikkeling van toekomstige zorgprofessionals, maar de werkdruk kan hoog zijn. In dit artikel verkennen we de oorzaken van deze werkdruk en bieden we praktische tips om ermee om te gaan.

Studenten gemotiveerd houden

Het gemotiveerd houden van studenten is een uitdagende taak in het onderwijs. Verschillende factoren, zowel intern als extern, kunnen de motivatie van studenten beïnvloeden. Dit artikel verkent de grootste uitdagingen die docenten en onderwijsinstellingen tegenkomen in hun streven om studenten betrokken en enthousiast te houden over hun leerproces.

Paulien Knol: ‘Zo ga je van hoe dan naar doe dan’

Vakanties zijn er om bij te komen. Voor docenten is het werk veel hollen en vliegen: inlezen in vakken, studentenbegeleiding, stagebezoeken, vergaderingen en mails en je ondertussen verhouden tot de dynamiek van continue verandering. ‘Het werken met studenten is geweldig. Dat is waarom ik docent ben geworden: ik wil mensen verder brengen’, vertelt theatermaker en […]
Werkvormen
Dirk Meegens

Dirk Megens: ‘Hybride lessen maken het leuker voor jou én je studenten’

Zijn YouTube-video’s zijn inmiddels goed voor ruim 3 miljoen views. Toch vindt ‘Meneer Megens’ niet dat iedere docent nu filmpjes moet gaan maken. ‘Wel is het goed om de mogelijkheden van hybride onderwijs te kennen én te benutten.’ De eerste coronagolf zag docent rekenen en economie terug in een toename van kijkers van zijn YouTube-kanaal […]