Over de student centraal
Hoe kan je de student of professional blijven motiveren en in hun kracht zetten, ook op afstand?
Leer begeleidend beoordelen en beoordelend begeleiden
Soms sluiten beoordelingscriteria niet aan bij de student en constateer je als begeleider dat de student op deze manier geen diploma krijgt. Volgens Inke Schaap kun je deze situatie voorkomen door de student expliciet mee te nemen in het leerproces. Op het Zorgonderwijsvernieuwers Congres geeft ze er een masterclass over.
De Generatie Z student in het beroepsonderwijs
Om optimaal aan te sluiten bij de leerbehoeften van Generatie Z in het beroepsonderwijs, moeten docenten hun onderwijsaanpak aanpassen aan de unieke kenmerken van deze generatie. Het bevorderen van zelfstandigheid, het inzetten van technologie, het bieden van flexibiliteit en het zorgen voor een focus op welzijn zijn essentiële stappen.
Hoe stimuleer je gedrag en motivatie in het onderwijs?
Waarom maken studenten hun huiswerk niet? Waarom passen ze leerinterventies niet toe in de praktijk? Britt Brackenie geeft een interactieve bootcampsessie over motivatie én gedrag op het Zorgonderwijsvernieuwers Congres. ‘Gedrag kunnen we niet direct beïnvloeden. Maar je kunt wel inspelen op de context.’
Autodidactiek: Zelfstandig leren en de kracht van zelfonderwijs
Autodidactiek is het proces van zelfstandig leren zonder formele begeleiding, waarbij iemand zich nieuwe kennis en vaardigheden eigen maakt. Deze leerwijze biedt flexibiliteit en zelfstandigheid, maar vereist discipline en zelforganisatie.
Mentale gezondheid van jongeren: hoe onderwijs het gesprek kan openen
Dat het niet goed gaat met de mentale gezondheid van jongeren is bekend. Sanne Kooiman, directeur van Stichting SCHERP denkt dat, ook docenten, het gesprek daarover meer zouden moeten (durven) aangaan. Ze spreekt erover op het aankomend Zorgonderwijsvernieuwers Congres. ‘Het geven van goede voorlichting, is een kans die nu vaak blijkt liggen.’