Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

9 Werkvormen voor een boeiende leservaring

Als docent streven we altijd naar manieren om het leerproces boeiender en leuker te maken voor onze studenten. Met deze 9 werkvormen geef je een frisse impuls aan je lessen en stimuleer je actief leren.

1. Simulatiespel

Transformeer de klas in een simulatiespel waarin leerlingen een rol spelen binnen een specifieke context of situatie. Of het nu gaat om een casus, wetenschappelijk onderzoek of een praktijksimulatie, dit brengt de lesstof tot leven en zorgt voor diepgaand begrip.

 

2. Escape room educatie

Ontwerp een educatieve escape room waarin studenten puzzels moeten oplossen en opdrachten moeten voltooien om te ontsnappen. Dit bevordert probleemoplossend denken en teamwork terwijl ze de lesstof toepassen.

 

3. Student als docent

Laat studenten de rol van docent op zich nemen en een onderwerp uitleggen aan hun medestudenten. Dit versterkt niet alleen hun begrip van de stof, maar bevordert ook samenwerking en zelfvertrouwen.

 

4. Digitale Quiz

Maak gebruik van online quiztools om interactieve quizen te maken waarin studenten hun kennis kunnen testen op een leuke en uitdagende manier. Dit maakt leren speels en competitief.

 

5. Vrijwilligersprojecten

Stimuleer studenten om deel te nemen aan vrijwilligerswerk in de zorgsector, waarbij ze praktische ervaring opdoen en tegelijkertijd iets kunnen betekenen voor de gemeenschap.

 

6. Design thinking workshops

Organiseer workshops waarbij studenten design thinking-methoden gebruiken om innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen in de zorg, zoals het verbeteren van de patiëntervaring of het ontwerpen van nieuwe zorgtechnologieën.

 

7. Rollenspellen

Laat studenten situaties naspelen die ze kunnen tegenkomen in de zorgpraktijk, zoals het communiceren met patiënten of het omgaan met noodsituaties. Dit helpt bij het ontwikkelen van communicatievaardigheden en het vermogen om adequaat te reageren op verschillende scenario’s.

 

8. Maak er een spelvorm van

Stel meerkeuze vragen tijdens de les en gebruik voor het beantwoorden van de vragen originele manieren. Laat studenten bijvoorbeeld antwoorden in de vorm van 1 tegen 100 of petje op, petje af. Dit maakt het leren leuk en interactief.

 

9. Kleurentest

Laat studenten in deze werkvorm hun antwoorden op meerkeuzevragen aangeven met kleurkaartjes. Dit maakt het beantwoorden van vragen interactief en visueel stimulerend voor de hele klas.

 

Met deze creatieve werkvormen transformeer je het klaslokaal tot een inspirerende omgeving waarin leren een avontuur wordt en studenten worden aangemoedigd om hun volledige potentieel te bereiken.