Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips voor een goed online leerplatform

Ontwikkelingen in online scholingen zijn nog nooit zo snel gegaan. De coronacrisis maakte het noodzakelijk om snel te schakelen naar online mogelijkheden. Deels omdat er nieuwe scholingen nodig waren, deels omdat de scholingen vanuit huis moesten plaatsvinden. Maar bij het opzetten van een succesvol leerplatform komt nog heel wat kijken om zorgverleners efficiënt en kwalitatief goed op te leiden. Waar moet je op letten? Wij geven je 5 tips.

1. Zorg voor flexibiliteit

Ontwikkelingen kunnen snel gaan. De eisen waaraan het platform moet voldoen op het moment dat je het opstart, kunnen een jaar later weer volledig anders zijn. Je organisatie kan groeien of krimpen, je wil een ander soort scholingen opzetten of het platform moet uitgebreid worden met meer functies. Wat er gebeurt is niet altijd te voorzien. Kies een aanbieder die flexibel is, met een platform waarin ruimte is voor deze veranderingen. Door mee te bewegen met de ontwikkelingen binnen de organisatie maak je de leeromgeving en dus de scholing aantrekkelijker.

2. Test je platform

Hoe mooi een leerplatform er ook uitziet, het is het belangrijkst dat het makkelijk en intuïtief te gebruiken is. Test het platform van tevoren dus goed. Dit kan je het best doen door een proefversie van het systeem aan te vragen en een aantal mensen het te laten gebruiken. In die tijd kunnen de beheerders het platform leren gebruiken en alle functies leren kennen. Tegelijkertijd kunnen ook een aantal toekomstige gebruikers inloggen en kijken of ze er eenvoudig in kunnen werken. Verzamel alle feedback en doe aanpassingen waar dat nodig is. Dit vergroot de kans dat de uitrol van het leerplatform effectief en succesvol is.

3. Maak het platform persoonlijk

Eigen ontwikkeling staat voorop. Iedereen leert op zijn of haar eigen manier en waar mogelijk in het eigen tempo. Daarom zijn er verschillende leermiddelen nodig en tools om een persoonlijk leertraject te ontwerpen. Kies dus voor een platform waar deze mogelijkheden zijn. Kijk daarbij goed wat een platform aankan en hoe de gebruikers  de leertrajecten kunnen uploaden. Een persoonlijke en individuele aanpak zorgt voor een boeiende leeromgeving die voldoet aan de eigen behoeften van de zorgverleners.

4. Krijg inzicht in de resultaten

Naast het hebben van een goed werkend leerplatform is het ook goed om te weten wat de resultaten precies zijn. Je wil inzicht hebben in de resultaten op individueel niveau, op teamniveau, op afdelingsniveau en op het niveau van de organisatie. Deze informatie heb je nodig om te kunnen bepalen wat het rendement is van de investering in het leerplatform. Een goed platform geeft al deze resultaten weer op een handige en gebruiksvriendelijke manier. Kijk niet alleen naar de lay-out van die rapportage, maar kijk vooral of alle informatie die jij nodig hebt er in staat.

5. Kies voor een platform waar je al bestaande informatie kunt uploaden

Waarschijnlijk gebruik je al andere systemen waarin gegevens over werknemers staan opgeslagen. Al deze informatie wil je niet handmatig hoeven overzetten in het nieuwe leerplatform. Zorg dus dat het nieuwe platform gebruik kan maken van de gegevens van het andere systeem. Hiervoor is een ingebouwde Application Programming Interface (API) nodig. Een geïntegreerde API maakt het mogelijk dat het ene computerprogramma kan communiceren met een ander programma. Check dus of het leerplatform een geïntegreerde API heeft. Dit voorkomt een hoop gedoe en extra werk.

 

Geschreven door: Marjolein Streur – Kranenburg.

Meer over opleiden & ontwikkelen in de zorg? Bekijk ons kenniscentrum voor opleiden & ontwikkelen.

Artikelen over opleiden & ontwikkelen in de zorg in jouw mailbox? Meld aan voor onze nieuwsbrief voor leerhuizen in de zorg.