Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van slides tot VR: dit zijn de 3 niveaus van e-learning en zo zet je ze in

E-learnings zijn er in alle soorten en maten. Van eenvoudig en goedkoop, naar heel geavanceerd en duur. Welke vorm van e-learning het meest geschikt is, hangt af van het doel. Voor het aanleren van een aantal basisregels hoef je geen geavanceerde video-animaties te maken, en om medische handelingen te trainen, is het niet voldoende om wat slides te laten doorklikken. Welke niveaus zijn er binnen de e-learnings, en wat kies je wanneer?

E-learnings zijn grofweg in 3 niveaus op te splitsen. Voordat je een e-learning gaat ontwikkelen is het belangrijk om te bepalen wat de deelnemers aan het eind van het traject moeten kunnen en weten. Bedenk vervolgens welke aanpak hiervoor het beste werkt en kostenefficiënt is. Afhankelijk hiervan bepaal je welk niveau van e-learning het best geschikt is.

Niveau 1: Basis

Dit is de meest eenvoudige vorm. E-learnings van niveau 1 zijn eenvoudig en relatief goedkoop te maken. Ze bestaan uit verschillende slides die de gebruiker kan doorklikken. De afbeeldingen zijn statisch en er staat over het algemeen veel tekst op de slides. Een quiz of vragen in de e-learning zijn vaak opgesteld als eenvoudige meerkeuzevragen, of waar / niet-waar vragen. E-learnings op dit niveau zijn vooral geschikt om eenvoudige regels of procedures door te nemen. bijvoorbeeld voor het doornemen van eenvoudige protocollen qua veiligheid of hygiëne.

Niveau 2:  Gemiddeld

E-learnings op gemiddeld niveau zijn iets geavanceerder. Er wordt gebruikt gemaakt van audio en video en basisanimaties. De inhoud kan gebracht worden als gesproken tekst en er wordt meer interactie gevraagd van de gebruiker. Een quiz op dit niveau is iets ingewikkelder, bijvoorbeeld door antwoorden te klikken en slepen. Dit niveau e-learning is een mooie middenweg; het is niet heel duur qua ontwikkelkosten en het biedt de gebruiker een rijkere ervaring dan een e-learning op niveau 1. Een e-learning op dit niveau kan goed ingezet worden om bijvoorbeeld symptomen te leren herkennen en vervolgens de passende maatregelen daarbij te kiezen, of om bij te scholen op het gebied van risicovolle en voorbehouden handelingen.

Niveau 3: Complex

E-learnings op niveau 3 zijn behoorlijk geavanceerd. Op dit niveau kunnen ontwikkelaars gebruik maken van audio, video, overgangen, (3D-)animaties en eventueel ook simulaties. Hierdoor ontstaat een interactieve leeromgeving waarin meerdere scenario’s kunnen worden aangeboden. Het ontwikkelen van een e-learning op dit niveau is kostbaarder, maar biedt ook veel meer mogelijkheden, een veilige leeromgeving en kan alsnog kostenefficiënt zijn. Deze e-learnings kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het oefenen van sociale vaardigheden of voor medische trainingen.

Je kunt dus alle kanten op met e-learnings. Krijg eerst goed in beeld wat je precies wil bereiken en hoe hoog de kosten zijn van de alternatieve vorm van opleiden. Dan kun je met e-learnings een succesvolle en efficiënte manier van opleiden neerzetten binnen de organisatie.

Geschreven door: Marjolein Streur – Kranenburg.

Meer over opleiden & ontwikkelen in de zorg? Bekijk ons kenniscentrum voor opleiden & ontwikkelen.

Artikelen over opleiden & ontwikkelen in de zorg in jouw mailbox? Meld aan voor onze nieuwsbrief voor leerhuizen in de zorg.