Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Performance-assessment

Ontdek alles over performance-assessment, een toetsmethode waarbij de bekwaamheid van studenten wordt beoordeeld door observatie van hun handelingen in gesimuleerde of praktijkomgevingen. Leer over de randvoorwaarden, evaluatiecriteria en het belang van feedback.

Wat is een Performance-assessment?

Een performance-assessment beoordeelt de bekwaamheid van studenten door hen te observeren tijdens het uitvoeren van specifieke taken. Dit kan plaatsvinden in gesimuleerde situaties of in de werkelijke beroepspraktijk. Het doel is om te evalueren of een student bepaalde taken op een competent niveau kan uitvoeren.

 

Wat wordt getoetst?

Bij een performance-assessment wordt de handelingsbekwaamheid of het competentieniveau van de student geëvalueerd. Dit omvat zowel geïsoleerde vaardigheden als volledige integratieve beroepshandelingen. Bijvoorbeeld, bij het zetten van een vaccinatie wordt niet alleen gekeken naar de technische vaardigheid (het prikken), maar ook naar de interactie met de patiënt, zoals instructies geven en klantvriendelijkheid. Het gaat om de totale competentie: kennis, houding en vaardigheden.

 

Toetsniveaus

De traditionele Taxonomie van Bloom, die cognitieve niveaus beoordeelt, is niet van toepassing op performance-assessments. Hier gaat het om handelen, wat vaak gecombineerd wordt met een criteriumgericht interview (CGI) om de onderliggende kennis te bevragen. Binnen de Piramide van Miller richt een performance-assessment zich op het niveau ‘Laten zien’ in gesimuleerde situaties, of ‘Doen’ in de beroepspraktijk.

 

Randvoorwaarden voor de toets

Een performance-assessment is ideaal voor individuele studenten of kleine groepen. De toets vindt meestal plaats op de campus, waar de beoordelaar de student(en) observeert. Het is ook mogelijk dat studenten hun handelingen filmen, zodat deze later beoordeeld kunnen worden.

 

Aandachtspunten bij de toetsafname

De duur van de toets hangt af van de doelen en praktische overwegingen, met een maximum van ongeveer 40 minuten om zowel student als examinator niet te overbelasten. Het is aanbevolen dat de toets wordt afgenomen door twee examinatoren die niet bij de student betrokken zijn om objectiviteit te waarborgen. Examinatoren moeten inhoudelijk deskundig zijn.

Voor studenten kan de toetsing spannend zijn, wat hun prestaties kan beïnvloeden. Het is cruciaal dat examinatoren een ontspannen setting creëren om studenten de kans te geven optimaal te presteren. Als slechts één examinator beschikbaar is, is het verstandig om de toets op te nemen voor eventueel bezwaar en om feedback te geven.

 

Structurering van het gesprek

Het gesprek kan variëren van volledig gestructureerd (vaste vragen in een vaste volgorde), semi-gestructureerd (vaste vragen in wisselende volgorde), tot ongestructureerd (vaste onderwerpen afhankelijk van het verloop van het gesprek). Als meerdere examinatoren betrokken zijn, is afstemming over de aanpak essentieel voor consistente beoordeling.

 

Beoordeling van het performance-assessment

De beoordeling gebeurt aan de hand van een beoordelingsmodel met specifieke criteria, uitgevoerd door een deskundige. In plaats van cijfers wordt vaak gekozen voor een globaler oordeel zoals ‘onvoldoende, voldoende, goed’. Dit type oordeel geeft minder precisie aan, maar biedt ruimte voor uitgebreide feedback.

 

Terugkoppeling aan studenten

Naast het eindresultaat is het belangrijk om feedback te geven op zowel het geheel als op individuele beoordelingscriteria. Focus niet alleen op zwakke punten, maar benadruk ook positieve aspecten voor een optimale leerervaring.

 

Evaluatie van de toetsvorm

Wat evalueer je?

Bij de evaluatie van de toetsvorm wordt gekeken naar de toepasbaarheid van de beoordelingscriteria, het discriminatievermogen van het instrument, en de overeenstemming van de resultaten met de expert-oordelen van de beoordelaars.

 

Hoe evalueer je?

Kalibratiesessies zijn essentieel voor een consistente beoordeling. Hierbij beoordelen meerdere examinatoren onafhankelijk dezelfde prestatie (bijvoorbeeld een gefilmd assessment) en bespreken vervolgens de overeenkomsten en verschillen. Dit leidt tot afspraken over de toepassing van beoordelingscriteria en eventuele aanpassingen aan het beoordelingsinstrument. Deze sessies zorgen voor afstemming tussen beoordelaars, zelfs als dezelfde examinator alle beoordelingen uitvoert.

 

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is een performance-assessment?

Een performance-assessment is een toetsvorm waarbij de bekwaamheid van een student beoordeeld wordt door het observeren van hun handelingen bij het uitvoeren van specifieke taken, zowel in gesimuleerde situaties als in de beroepspraktijk.

 

Waarom wordt een globaler oordeel zoals ‘voldoende’ of ‘goed’ vaak gebruikt in plaats van een cijfer?

Een globaler oordeel biedt meer ruimte voor kwalitatieve feedback en voorkomt de suggestie van precisie die moeilijk te realiseren is bij deze vorm van beoordeling. Het helpt ook om de waardering voor prestaties op een bredere manier uit te drukken.

 

Hoe kan zenuwen van de student tijdens een performance-assessment worden verminderd?

Het is belangrijk dat examinatoren een ontspannen en ondersteunende omgeving creëren. Dit kan door de student op zijn gemak te stellen, duidelijke instructies te geven en ervoor te zorgen dat de toetssetting niet te intimiderend is.