Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit is hoe digicoaches bij Amsta hun zorgcollega’s zelfvertrouwen geven

“Mijn hart ligt bij de zorg, niet bij ICT,” aldus Linda Looge, kwaliteitsverpleegkundige bij Amsta. En wat zij zegt, geldt waarschijnlijk ook voor al die honderdduizenden andere zorgprofessionals in ons land. Ze hebben voor de zorg gekozen, niet voor een baan in de ICT. “Het hoort er alleen wel bij,” vult digicoach Eva Damave aan. “Sterker nog: de computer zou het werk makkelijker moeten maken.” “En om dat voor elkaar te krijgen, hebben wij Eva en haar collega’s,” besluit Linda. Zij maken het werken met ICT makkelijk, leuk zelfs!”

Onboarden met Teams

Denk je aan de zorg, dan denk je aan mensen met een roeping om te helpen. Niet aan mensen die blij worden van de digitalisering. “De ontwikkelingen in ICT gaan zo snel, dat is gewoon niet bij te benen,” vertelt Linda. “Toen ik was aangenomen als kwaliteitsverpleegkundige bij Amsta, kwam ik net terug van een jaar wereldreis. Moest ik ‘onboarden’ met Teams en ik kon alleen maar denken: ‘Wat is dat?!’ Dan kan je je ineens heel dom voelen.”

Volwaardige functie

“De zorg digitaliseert en dat vraagt wat van de (zorg)medewerker,” aldus Eva Damave, één van de zes digicoaches van Amsta, met zo’n dertig locaties en 2.300 medewerkers een bekende organisatie voor korte en langdurige zorg in Amsterdam. “Onze functie valt onder ICT en is daarmee een volwaardige baan, geen rol die we erbij doen. Daarmee neemt Amsta ons werk heel serieus en zien ze het ook als iets blijvends. Tenslotte staan ontwikkelingen niet stil en zijn er met dertig locaties altijd wel verpleegkundigen, verzorgenden, artsen, managers en ondersteunende medewerkers die onze hulp kunnen gebruiken.”

Van 15 naar 6

Eva: “Het is dankbaar werk, mijn collega’s zijn heel blij met ons. ‘Wat een goed gevoel dat Amsta ook op het digitale vlak voor de medewerkers zorgt,’ zei een collega eens. De functie digicoach is drie jaar geleden geïntroduceerd toen we met het nieuwe ECD (Elektronische Cliënten Dossier) gingen werken. Sindsdien laten we collega’s ervaren hoe we de systemen voor ons kunnen laten werken in plaats van tegen ons.” Linda beaamt dat: “Na het leren werken met de systemen, ga je een stap verder. Durf ik Eva te vragen waarom je vijftien keer moet klikken om bij een bewoner te komen. Zij regelt dan dat het nog maar zes kliks zijn.” “Precies dat is het doel van ons werk als digicoach,” vervolgt Eva. “ICT moet de kwaliteit van de zorg voor de bewoners vergroten, dus wij kijken waarin we het proces makkelijker kunnen maken.”

Frustraties

“Eva heeft me het vertrouwen gegeven om met onze systemen (waaronder ECD, Farmedrx, MS Office en binnenkort een nieuw Learning Management Systeem) te werken. Ze juicht elke vraag toe. Zo heb ik er echt lol in gekregen,” vertelt Linda opgetogen. “Ik merk dat veel collega’s net als ik ook een soort angst ervaren om iets fout te doen. Maar Eva heeft me geleerd dat wat je ook verkeerd doet, het is altijd weer te fixen.” Eva: “Als digicoach ben je een soort bruggenbouwer; je moet affiniteit met ICT en zorg hebben. Signaleren wat beter kan en dat oppakken en doorzetten. En laagdrempelig voor je collega’s zijn. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze je altijd kunnen benaderen. En dat ze soms ook even hun frustraties over een systeem bij je kwijt kunnen. Want laten we eerlijk zijn: elk systeem heeft nou eenmaal z’n beperkingen.”

Stress

“Naast de benodigde basis van het ECD, leren we mensen zich in te schrijven in het leerportaal, hoe je met Teams werkt en nou ja, eigenlijk alles wat met digitaal werken te maken heeft,” besluit Eva. “Wat je als digicoach continu moet beseffen, is dat mensen bang zijn iets verkeerds aan te klikken in de applicaties waarmee ze moeten werken. Je moet niet onderschatten hoezeer mensen van zoiets in de stress kunnen schieten. Het begint ermee dat je dat dus erkent en ze alle ruimte en rust geeft om systemen te leren kennen om zo meer digitaal zelfvertrouwen te krijgen.”

 

Geschreven door: Marieke Stegenga.

Meer over opleiden & ontwikkelen in de zorg? Bekijk ons kenniscentrum voor opleiden & ontwikkelen.

Artikelen over opleiden & ontwikkelen in de zorg in jouw mailbox? Meld aan voor onze nieuwsbrief voor leerhuizen in de zorg.