Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 leuke werkvormen voor in de zorg

Ontdek de vijf interessante werkvormen met praktische voorbeelden. Leer hoe je deze kunt toepassen om de effectiviteit van je trainingen te verbeteren.

Werkvormen zijn methoden die trainers gebruiken om een les of training te organiseren, zodat de deelnemers optimaal kunnen leren. Afhankelijk van het leerdoel, de context en de doelgroep, kunnen verschillende werkvormen effectief zijn. In dit artikel worden vijf werkvormen besproken, met voorbeelden, en tips over wanneer ze het beste ingezet kunnen worden.

1. Casestudy’s

Een casestudy is een uitstekende manier om studenten of zorgprofessionals te betrekken bij realistische scenario’s die ze in hun werk kunnen tegenkomen. Het helpt hen om kritisch te denken, beslissingen te maken en te reflecteren op hun eigen handelen.

Voorbeeld: Laat de studenten een casus uitwerken over een patiënt met meerdere chronische aandoeningen, waarbij ze de juiste zorg en behandelingsopties moeten kiezen. Na het bespreken van de casus kan een groepsdebriefing volgen om het denkproces te evalueren.

2. Intervisie

Intervisie is een werkvorm die in veel zorginstellingen gebruikt wordt. Het is een gestructureerde vorm van groepsreflectie waarbij zorgprofessionals met elkaar in gesprek gaan over een casus of dilemma uit de praktijk. Deze werkvorm bevordert kennisdeling en het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen.

Voorbeeld: In een intervisiegroep bespreekt een zorgverlener een recente uitdaging met het omgaan met een patiënt die moeilijk therapietrouw is. De anderen in de groep stellen vragen en geven feedback vanuit hun eigen ervaring en kennis.

3. Simulatie-oefeningen

Simulaties bieden de mogelijkheid om zorgprofessionals in een gecontroleerde, veilige omgeving te oefenen met praktijksituaties. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van poppen of virtuele simulaties, die het risico op fouten in het echte werkveld verminderen.

Voorbeeld: Organiseer een simulatie waarbij studenten moeten reageren op een acute medische noodsituatie, zoals een hartstilstand, en beoordelen hoe ze handelen, communiceren en samenwerken in deze stressvolle situatie.

4. Reflectieve gesprekken

Reflectie is een belangrijk onderdeel van leren in de zorg. In een reflectief gesprek kunnen studenten en zorgverleners samen bespreken wat goed ging en wat beter had gekund in een specifieke situatie, met als doel het verbeteren van hun professionele praktijk.

Voorbeeld: Laat zorgverleners een reflectief gesprek voeren over een recente ervaring waarin zij een ethisch dilemma moesten oplossen, zoals het maken van keuzes rondom palliatieve zorg. Dit bevordert zowel persoonlijke als professionele groei.

5. Peer-to-peer feedback

Peer-to-peer feedback stimuleert samenwerking en helpt zorgprofessionals om van elkaar te leren. Het is een werkvorm waarin studenten of zorgverleners elkaar feedback geven over hun werk, bijvoorbeeld over hoe zij een bepaalde zorgtaak hebben uitgevoerd.

Voorbeeld: Twee studenten voeren een verpleegtechnische handeling uit, bijvoorbeeld het nemen van een bloeddruk, en geven elkaar feedback over hun techniek en benadering. Dit helpt hen om de kwaliteit van hun zorg te verbeteren door van elkaar te leren.

Deze werkvormen zijn niet alleen geschikt voor de theoretische aspecten van het zorgonderwijs, maar sluiten ook goed aan bij de praktische vaardigheden die essentieel zijn in de zorg.