Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 manieren en 1 valkuil om effectiever te leren

Wil je studenten helpen sneller en effectiever leren? Gebruik dan methodes uit het ‘generatief leren’, waarbij je iets doet met nieuwe informatie om die beter te leren.  Paul Kirschner belicht er drie.
Docent die uitleg geeft

#1 Zeg, hoe zit dat?
Leg als je aan het leren bent, de stof hardop aan jezelf uit. Zo activeer je relevante voorkennis. Dat maakt het organiseren en integreren van nieuwe informatie eenvoudiger. Ook ontdek je eerder overeenkomsten en tussen de nieuwe stof en al aanwezige kennis.

#2 Verbeter je highscore
Zelftoetsing is een van de meest effectieve manieren om te leren. Je wordt namelijk gedwongen om de stof uit je geheugen te halen, schrijft Kirschner in een uitgebreid blog hierover. Daardoor kun je de informatie langer en beter onthouden.

#3 Pictionary!
Moet je een concept bestuderen, dan kan het heel zinvol zijn om dit te tekenen. Je zet dan verbale informatie om in een beeld, legt Kirschner uit in dit artikel. Dat vraagt om relevante informatie te selecteren, de informatie te organiseren in een logische representatie en iets tot uiting te brengen zonder tekst.

Niet doen: herlezen

‘Zonde van je tijd, want tekst opnieuw lezen zorgt wel voor herkenning, maar iets herkennen is iets anders dan dat he het ook onthoudt’, legt Paul Kirschner uit. ‘Hetzelfde geldt voor onderstrepen of markeren. Je kunt veel beter een halfuur studeren, naar buiten gaan en jezelf vragen stellen over de tekst, en dan de volgende dag weer een halfuur studeren. Zo combineer je de effectieve technieken studeren verspreiden over de tijd én vragen bedenken!’

Tekst: Naomi van Esschoten