Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 AI-tools die het werk van docenten verlichten

Als docent ben je voortdurend op zoek naar manieren om je werk efficiënter te doen, de werkdruk te verminderen en tegelijkertijd je leerlingen de best mogelijke ervaring te bieden. AI-apps en websites kunnen hierbij helpen door de productiviteit te verhogen, nieuwe vaardigheden aan te leren en te ondersteunen bij het opstellen van je lesplan.

Waarom is het belangrijk dat docenten AI-tools begrijpen?

In het moderne onderwijslandschap hebben technologische veranderingen, vooral de opkomst van AI, aanzienlijke invloed gehad. Hoewel sommigen terughoudend kunnen zijn tegenover deze veranderingen, bieden AI-tools enorme voordelen voor docenten en leerlingen, mits op een verantwoorde en ethische manier toegepast.

 

Differentiëren met AI

AI stelt docenten in staat om gepersonaliseerde leerervaringen te bieden aan leerlingen binnen dezelfde klas. Door AI te gebruiken voor het beoordelen van lesstof kunnen docenten snel schakelen en lesinhoud aanpassen op basis van individuele behoeften, zonder extra werklast.

 

Werkdruk verminderen

AI-tools automatiseren administratieve taken zoals communicatie met leerlingen, het beoordelen van opdrachten en het geven van feedback. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert de werkdruk aanzienlijk.

 

Creativiteit stimuleren

AI-tools en websites inspireren nieuwe manieren van denken en creativiteit bij docenten. Ze maken het mogelijk om lessen, activiteiten, beoordelingen, discussies en presentaties te genereren die kunnen worden aangepast aan verschillende inhoud en leerbehoeften.

 

De beste AI-tools voor docenten

Hieronder introduceren we 8 AI-tools en websites die je kunnen helpen je lesplan te personaliseren, werkdruk te verminderen en efficiënter te werken.

 

AudioPen

AudioPen zet gesproken woorden om in tekst, wat het typewerk voor lesplannen en e-mails vermindert. De gegenereerde tekst kan indien nodig worden aangepast, en de app is zowel op computers als telefoons beschikbaar.

 

LessonUp

LessonUp is een populaire tool onder docenten met een AI-lesgenerator. Deze tool digitaliseert en maakt je lesmateriaal interactief, afgestemd op de behoeften van jouw klas, gebaseerd op didactische principes.

 

Canva voor het onderwijs

Canva biedt naast zijn veelzijdige ontwerptools een AI text-to-image generator genaamd Magic Writer, handig voor schrijfopdrachten, brainstormen en het maken van lesplannen en presentaties.

 

Diffit.me

Diffit.me maakt tekstniveaus begrijpelijker voor leerlingen op hun eigen tempo, of ze nu extra ondersteuning nodig hebben of meer uitdaging zoeken. Het bevordert gepersonaliseerde leerervaringen door aanpassing van materialen aan verschillende behoeften.

 

Perplexity.ai

Perplexity.ai biedt ideeën, bronnen en inspiratie voor nieuwe onderwijsstrategieën en activiteiten, door het web af te speuren naar relevante content.

 

Curipod

Curipod maakt interactieve lessen in enkele minuten door eenvoudig een onderwerp in te voeren. De tool genereert teksten, afbeeldingen en activiteiten op basis van de leerbehoeften van studenten.

 

Eduaide.ai

Eduaide.ai is een baanbrekende tool voor het creëren van dynamisch en gepersonaliseerd lesmateriaal, met toegang tot een breed scala aan bronnen en ondersteuning voor taalvertaling.

 

Quizizz

Met Quizizz kunnen docenten quizzen maken die zich aanpassen aan het persoonlijke leertraject van studenten, en helpen bij het differentiëren van lessen door de complexiteit van vragen aan te passen.

 

Slidesgo

Slidesgo biedt gratis templates via Google Slides en een AI Presentation Maker om snel presentaties te maken, waardoor docenten tijd besparen bij het voorbereiden van lessen.

 

Veelgestelde vragen over AI-tools in het onderwijs

1. Welke voordelen bieden AI-tools aan docenten?

AI-tools bieden docenten voordelen zoals verhoogde productiviteit, verminderde werkdruk, mogelijkheden voor differentiatie en gepersonaliseerd leren, en stimulering van creativiteit bij het ontwikkelen van lesmateriaal.

 

2. Hoe kunnen AI-tools helpen bij het personaliseren van het leerproces?

AI-tools kunnen het leerproces personaliseren door het genereren van aangepaste inhoud en het aanpassen van lesplannen op basis van individuele leerbehoeften en prestatieniveaus van studenten.

 

3. Zijn AI-tools geschikt voor alle onderwijsniveaus?

Ja, AI-tools kunnen worden aangepast aan verschillende onderwijsniveaus, van basisonderwijs tot hoger onderwijs, door het aanpassen van lesinhoud en onderwijsstrategieën.

 

Het gebruik van AI-tools in het onderwijs biedt docenten niet alleen de mogelijkheid om efficiënter te werken, maar ook om de leerervaring van studenten te verbeteren door gepersonaliseerd leren en differentiatie mogelijk te maken. Door gebruik te maken van deze tools kunnen docenten hun lesplannen verbeteren, de administratieve last verminderen en meer tijd besteden aan interactie en ondersteuning van studenten in de klas.

Door AI te omarmen en deze tools effectief te integreren, kunnen docenten hun educatieve aanpak vernieuwen en zich aanpassen aan de veranderende eisen van het moderne onderwijslandschap.

 

 

Meer weten?

Tijdens de masterclass Artificial Intelligence in het Zorgonderwijs op 25 september 2024 ga je samen met 80 onderwijsprofessionals aan slag met het versimplificeren van je werkzaamheden met AI-goeroe’s. Interactie, wat theorie, handen uit de mouwen en je gaat naar huis met iets dat je de volgende dag al kunt gebruiken!

Bekijk het programma>