Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
19 april 2023
09:00 – 17:00
Van der Valk
Veenendaal
Prijs
- Vroegboektarief
- € 399,-
- Regulier tarief
- € 499,-
Over dit congres
Wat kan jij als vooroploper doen om anderen mee te krijgen in vernieuwend onderwijs? Hoe gaat het met het welbevinden van de student? En hoe kan jij met al deze ontwikkelingen echte professionals opleiden?
Zorgonderwijs van vandaag zou naadloos moeten aansluiten op de zorgpraktijk van morgen. Tijdens het congres Zorgonderwijsvernieuwers 2023 komen de belangrijkste breinbrekers voor het (toekomstige) werken in de zorg samen.
- Ontdek wat de zorgprofessionals moeten weten
- Hoe zij het beste opgeleid kunnen in het onderwijs en in de praktijk
- Hoe je jouw rol kunt optimaliseren
Op 19 april zullen 4 keynotes ingaan op breinbrekers in opleiden en ontwikkelen:
- Aan welke competenties moet je werken voor innovatie?
- Wat is de onderwijstechnologie van de toekomst?
- Hoe maak je leren leuk en effectief?
- Wat zijn de kenmerken van een optimale blend?
Bovendien kunnen deelnemers tijdens deze dag kiezen uit masterclasses, over thema’s als: ‘het verhogen van concentratie bij studenten’, ‘zelfsturing bij blended leren’, ‘Technologie in je lessen? Dat doe je zo!’ en ‘De basis en de implementatie van EPA’s’ en nog veel meer!
Ben jij erbij op 19 april? Ja, ik schrijf me in >
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor docenten, (praktijk)opleiders, onderwijsontwikkelaars en opleidingsmanagers in het (zorg)onderwijs, werkzaam bij een hogeschool, mbo-instelling, ziekenhuis, opleidingsinstituut, universiteit of zorginstelling.
Cijfer:
Programma
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Het leren in het algemeen en het onderwijs in het bijzonder leunen nog te veel op analoge processen. De digitale middelen die gebruikt worden, worden vaak op dezelfde manier gebruikt als de analoge voorganger. Waar andere sectoren volop in digitale transitie zijn, lijkt onderwijs achterop te raken. Wanneer we de digitalisering in het onderwijs écht gaan omarmen heeft dat een nieuwe visie op leren, het organiseren van onderwijs én de rol van docenten/opleiders nodig.
U leert:
- Wat is de paradigmashift die technologie in het onderwijs teweeg brengt?
- Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van leren in de beroepspraktijk
- Wat komt er na(ast) LMS/LXP met e-learning modules?
Lui en verwend, zo wordt er naar de jongere generaties gekeken. Er heerst teleurstelling, want door de krappe arbeidsmarkt, het hoge ziekteverzuim en de vergrijzing van het zorgpersoneel werd er erg uitgekeken naar de komst van jongeren. Deze snelle, multitaskende en sociale jongeren moesten het verschil maken. De praktijk lijkt weerbarstiger, sterker nog het blijkt dat we de helft van de jongeren weer net zo hard uit de zorg ‘jagen’. Er moet iets veranderen, maar wat? Het begint bij begrip dat Generatie Z anders denkt, leert en werkt. In deze breinbreker neemt Miriam Boer, generatie-expert (in de zorg) je mee in hoe generaties ontstaan, wie Generatie Z is, wat belangrijk voor hen is en hoe je ervoor zorgt dat je Generatie Z aan boord houdt.
De leertijd is schaars in de zorg. En het ziet er niet naar uit dat dat in de nabije toekomst heel erg gaat verbeteren i.v.m. het arbeidsmarkttekort. Dat vraagt creatief gebruik maken van de beschikbare tijd bijvoorbeeld door gamification, werkplekleren, online leren, microlearning of de inzet van ambassadeurs uit het team die ondersteunen op de werkplek zelf. Leren leuk maken helpt om mensen te motiveren hier tijd aan te besteden. Een leven lang leren is essentieel voor zorgprofessionals gezien de snelheid van de ontwikkelingen.
Suzanne gaat in op vragen die stilstaan bij het rendement van de leeractiviteit:
- Is de gekozen methode effectief?
- Laten mensen ander gedrag zien? Blijft de nieuwe kennis hangen?
- Worden de aangeleerde vaardigheden ook echt toegepast?
- En heeft de inhoud van de scholing of leeractiviteit ook echt impact op de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg?
Blended learning is niet meer weg te denken uit onderwijsland. Het heeft de potentie om docenten te helpen toe te werken naar de ideale mix van alle middelen beschikbaar, toegespitst op de eigen context en doelgroep. Toch komt het niet overal even goed van de grond. Hoe komt dat? In de afsluitende keynote probeert Barend Last een antwoord te geven op deze vraag. Barend kadert blended learning op een heldere en toegankelijke wijze en gaat in op herkenbare praktijkproblemen. Daarbij tracht hij het publiek aan het denken te zetten over hun eigen aannames over hoe goed onderwijs eruitziet.
- Wat blended learning nu eigenlijk echt betekent;
- Waarom blended learning niet altijd even goed van de grond komt;
- Concrete tips om blended learning beter vorm te geven.
Masterclasses
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
“Hoe mooi zou het niet zijn als studenten met volle concentratie bezig kunnen zijn tijdens een les en hebben geleerd hoe ze zich kunnen concentreren?”
Appjes, berichtjes, filmpjes delen – social media zijn fantastisch, zeker voor een adolescent. Maar diezelfde social media zijn ook aandachtsmagneten en verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en studeren. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren.
Tijdens deze masterclass krijgen deelnemers inzicht in de wijze waarop de drie breinnetwerken (het denkbrein, archiverend brein en reflexbrein) uit balans raken door frequent socialmedia-gebruik. Maar bovenal krijgen deelnemers concrete tips en handvaten om de die balans te herstellen zodat aandacht makkelijker vast te houden is. Hierdoor kunnen deelnemers de focus, de aandacht en daarmee het rendement van lessen een enorme boost geven.
Je ontdekt tijdens deze masterclass:
- Waarom social media door de 4 G’s het (adolescenten) brein zo boeien;
- Waarom een smartphone zelfs op tafel een lichte mate van stress geeft;
- Waarom niet alle pauzes gelijk zijn voor het denkbrein;
- Hoe je studenten kunt leren focussen en waarom aandachtsrituelen werken;
- Hoe je net als app-ontwikkelaars dopamine kunt laten stromen in de les;
- Hoe een ‘echte’ micro-pauze, ook tijdens de les, zorgt voor betere aandacht.
Kortom; een praktische masterclass die helpt om het brein van leerlingen te managen.
In deze masterclass wordt op basis van de herkomst van EPA’s een inleiding gegeven over wat EPA’s zijn en hoe dit in een opleiding kan worden geïntegreerd. Het betreft een kennismaking met EPA’s, welke elementen hierin zitten, hoe e.e.a. zich tot de werkplek en onderwijs verhoudt (wat is het wel. wat is het niet). De meest voorkomende vragen komen aan de orde, aangevuld met praktische tips. van EPA’s en hoe docenten samen met het werkveld EPA’s kunnen ontwikkelen.
Je ontdekt tijdens deze masterclass:
- Context van waaruit EPA’s voortkomen: wat is het (niet)?
- Hoe kom je tot een concrete EPA voor de eigen praktijk, als activiteit om feeling te krijgen met wat een EPA is.
- Praktische tips voor de implementatie van EPA’s (basis)
Innovatie hoeft niet altijd vanuit de technologie te komen. Met creatieve denkvaardigheden en out of the box werkvormen kun je de leukste, meest effectieve, originele en vernieuwende leeractiviteiten ontwikkelen! In deze energie workshop ga je daar na een korte inleiding over Out of the box denken zelf mee aan de slag.
- Je leert wat de spelregels zijn van Out of the box denken
- Je doet mee aan een aantal werkvormen om je creativiteit op te warmen
- Je leert welke werkvormen jij in kan zetten om met jouw eigen collega’s aan de slag te gaan
- Je gaat vervolgens met collega’s aan de slag om de meest innovatieve of originele leeractiviteit te ontwerpen en misschien… ga je met de beker naar huis!
Dikke kans dat je gierend van de lach de deur uitgaat. En … goed nieuws, je mag helemaal los met je creativiteit (of genieten van die van anderen) maar je broek mag je gewoon aanhouden.
De basis wat een EPA is, is bekend. Deze masterclass richt zich op implementatievraagstukken: mn hoe het werkt voor de praktijk (en opleidingsinstituten) en hoe kun je uitdagingen hierin pragmatisch oppakken. Met EPA’s worden opleidingen beter herkenbaar voor de praktijk, efficiënter ingericht en flexibeler.
Je ontdekt tijdens deze masterclass:
- Wat betekent dit in de praktijk voor het begeleiden en toetsen op de werkvloer?
- Wat komt er kijken bij een bekwaamverklaring?
- Welke implementatievragen kom je tegen?
Ervaart u als docent de volgende uitdagingen in uw werk? De studenten komen onvoorbereid naar de les, hun eerder opgedane kennis beklijft matig, studenten nemen geen eigen verantwoordelijkheid voor hun leren, het is lastig in te spelen op de verschillende beginniveaus van de studenten en alle studenten te activeren. Het inzetten van Team based learning (TBL) kan een antwoord vormen op al deze uitdagingen. TBL is een gestructureerde, activerende leer- en onderwijsvorm die bij verschillende zorgopleiding over de hele wereld wordt ingezet. Het is ontworpen om actief, relevant en samenwerkend leren te bevorderen. TBL kent een vaste volgorde van voorbereiding, testen en toepassing van kennis. In deze masterclass komen de basisprincipes van Team Based Learning (TBL) aan bod. In de masterclass zullen de deelnemers het TBL proces zelf ervaren. De deelnemers ontvangen vooraf materiaal ter voorbereiding en krijgen aan het begin van de masterclass een korte test aangeboden. Na deze test wordt de opgedane kennis in teams toegepast.
Na het volgen bent u in staat om:
- het verschil uitleggen tussen lesgeven in een traditionele onderwijsmethode en een TBL;
- de essentiële elementen van TBL te beschrijven;
- uit te leggen hoe en waarom TBL werkt;
- een TBL-opdracht voor je eigen cursus ontwikkelen.
In deze masterclass ga je de mogelijkheden van een aantal digitale tools ervaren. Dit kan een middel zijn om beter aan te sluiten bij de studenten en om de lestijd efficiënt en effectief te gebruiken.
Uit evaluaties blijkt namelijk dat studenten het benutten van hun eigen device (smartphone, tablet of laptop) tijdens de lessen bijzonder op prijs stellen.
Dit werkt meestal bevorderend voor hun motivatie. De aangereikte tools kosten niet veel voorbereidingstijd, zijn gratis te gebruiken en leveren veel extra energie op. Mocht je bang zijn dat de techniek je in de steek laat? Tijdens de masterclass is er ook aandacht voor de ‘analoge’ variant van de werkvorm voor noodgevallen.
Doel: Aan het eind van de masterclass kun je het nut van digitale tools benoemen tijdens lessen, trainingen en masterclasss en heb je een idee om een tool didactisch toe te passen in jouw situatie.
Programma:
- Introductie en kennismaking
- Didactische inzet van ICT in het onderwijs
Tip! Smartphone nodig voor deze masterclass
Deze masterclass is een verdieping op de Breinbreker. Tijdens de masterclass zoom je verder in op het concrete leren van Generatie Z. Bij het ontwerpen van leertrajecten en het begeleiden van Generatie Z kijken we niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de vorm van leren. Met de generatiekenmerken uit de breinbreker zal Miriam Boer concrete voorbeelden uit de zorg geven hoe je het leren van Generatie Z kunt vormgeven. Ook ga je in deze masterclass aan de slag met jouw eigen leertraject en ontdek je hoe je deze meer Generatie Z-proof kunt maken. Leer hoe je een brug kunt slaan tussen de ervaring uit het verleden en de kracht van de toekomst.