Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
25 november 2022
09:00 – 17:00
Van der Valk
Utrecht
Prijs
- Vroegboektarief
- € 399,-
- Regulier tarief
- € 449,-
Over dit congres
De zorgprofessional van de toekomst
Jij leidt ze op, de zorgprofessionals van de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst er uit? De technologie zorgt ervoor dat beroepen zullen verdwijnen en veranderen, en dat er nieuwe ontstaan. Dit heeft grote gevolgen voor de benodigde vaardigheden en skills, want hoe snel veroudert kennis en welke kennis is er straks nog relevant?
Hoe kunnen we aansluiten op de behoeften van de student?
Als we kijken naar de technologische innovaties heeft dit ook impact op het zorgonderwijs. Jonge mensen omarmen mobiel internet, sociale media en tablets. Deze nieuwe generatie neemt informatie anders op dan de manier waarop het zorgonderwijs wordt aangeboden. Om aan te kunnen blijven sluiten bij de student zijn er veranderingen nodig.
Deze dag gaat over de spagaat tussen de waarde van de menselijke kant en de impact van technologie op zorgonderwijs. Je leert hoe we samen richting geven aan het zorgonderwijs van de toekomst, met focus op de benodigde vaardigheden van de zorgprofessional van de toekomst. Jij staat voor de uitdaging om je onderwijs, je leeromgeving, je student én jezelf te blijven verbeteren. Om elke dag weer lef te tonen en te innoveren. Welke kleine stappen je kunt zetten om jouw onderwijs te vernieuwen? En nog steeds vanuit de bedoeling te werken? Dat leer je op het congres Zorgonderwijsvernieuwers.
4 keynote sprekers geven antwoord op de vragen:

Ben jij erbij op 25 november? Ja, ik schrijf me in >
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor docenten, (praktijk)opleiders, onderwijsontwikkelaars en opleidingsmanagers in het (zorg)onderwijs, werkzaam bij een hogeschool, mbo-instelling, ziekenhuis, opleidingsinstituut, universiteit of zorginstelling.
Cijfer:
Programma
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Studenten krijgen op allerlei manieren te maken met nieuwe technologie. Het digitale onderwijs is versneld in curricula opgenomen. Niet alleen de wereld om ons heen verandert, (zorg)organisaties, de samenleving en zelfs wij als mens. De student, zorgprofessional of patiënt van de toekomst is dus niet dezelfde als die van dit moment.
Tijdens dit onderdeel komen technologische ontwikkelingen en oplossingen aan bod die iedereen binnen het zorgonderwijs zou moeten kennen. Denk aan: online leerplatformen, augmented reality, big data en brain computer interfaces.
Na dit onderdeel weet je:
- Welke impact big data, kunstmatige intelligentie en biotechnologie hebben op de zorg en de zorgprofessionals van de toekomst
- Welke spanningen de huidige en toekomstige technologische ontwikkelingen met zich mee brengen voor de studenten, opleiders, patiënten en zorgprofessionals (en hoe je dit een plek kan geven in je lessen).
- Welke vaardigheden de zorgprofessionals van de toekomst moeten bezitten en hoe we ze daar voor op kunnen leiden
Na dit onderdeel reflecteer je met andere deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor jouw werk? Dit vul je aan in je lestoolkit.
Hoe maak je leren effectiever en tegelijkertijd leuker? Tijdens dit onderdeel ervaar je zelf de kracht van werkvormen. Iedereen kan maar 10 minuten geconcentreerd luisteren. Door werkvormen in te zetten help je anderen te focussen. Ook blijft de kennis beter hangen als je actief leert. Bovendien leert iedereen op een net wat andere manier. Variatie in de manier waarop je informatie aanbiedt, vergroot het leerrendement.
Na deze keynote, inclusief voorbeelden uit de praktijk, weet je:
- Hoe je jouw (online) lessen kunt vormgeven en welke tools daarbij helpen
- Hoe je gedrag stuurt zodat het past bij jouw inhoudelijke doel
- Hoe je het leerrendement vergroot
Na dit onderdeel reflecteer je met andere deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor jouw werk? Dit vul je aan in je lestoolkit.
Veilige patiëntenzorg is een speerpunt in de zorg. Eén van de belangrijkste aspecten hierin is medicatieveiligheid. Om per patiënt de juiste hoeveelheid medicijnen toe te kunnen dienen moeten verpleegkundigen en verzorgenden goed kunnen rekenen. Dit is voor velen niet altijd makkelijk. Bovendien zijn er grote verschillen in voorkennis en ervaring. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben het drukker dan ooit. Ze willen niet langer doen dan nodig over een e-learning module dan nodig. Een adaptief leertraject blijkt dan een goed middel om in te spelen op verschil in voorkennis: wie weinig voorkennis heeft krijgt wat meer tijd en wie veel voorkennis heeft kan sneller gaan en zo behoorlijk wat tijd besparen. Maar werkt het ook zo? Hogeschool Arnhem en Nijmegen, aNewSpring en Bohn Stafleu van Loghum namen samen het initiatief om adaptiviteit in een module Medisch Rekenen te onderzoeken.
Hoe ga je om met die ene student die je maar niet kunt bereiken? Welke rol speelt ‘jezelf kwetsbaar opstellen’ als het gaat om het motiveren van studenten? En welke stappen moet je zetten om op basis van common ground en respect voor elkaar met studenten te kunnen samenwerken?
Werk (weer) vanuit de bedoeling
Wie het onderwijs ingaat doet dit omdat je een hart hebt voor degenen die je onderwijst. Studenten maken het onderwijs, als zij niet presteren kan jij ook niet presteren en andersom. “Spreek uit het hart en je bereikt andere harten!”
Tijdens dit onderdeel vertelt Ismail zijn verhaal en geeft hij impact tips hoe jij als docent of praktijkopleider écht het verschil kunt maken.
Na dit onderdeel weet je:
- Veranderingen in gedrag te herkennen die duiden op onzekerheid, angst of andere problemen rondom studentenwelzijn
- Je band te versterken met studenten, als het hen even tegen zit. Zelfs als je grote groepen lesgeeft.
- In te spelen op de belevingswereld van de student
Na dit onderdeel reflecteer je met andere deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor jouw werk? Dit vul je aan in je lestoolkit.
- Hoe kan je studenten zo goed mogelijk opleiden en ervoor zorgen dat ze excelleren?
- Welke cruciale rol heb jij als docent of praktijkopleider hierin?
- En hoe kan je door middel van reflectie en verbinding echt persoonlijk leiderschap tonen binnen het onderwijs?
Impossible is nothing! Eric van ’t Zelfde vertelt in dit laatste onderdeel over zijn Superschool. Een verhaal over leiderschap en over successen bereiken door buiten de bewandelde paden te durven gaan. Het is het verhaal over hoe je onder erbarmelijke omstandigheden toch een voorbeeld voor anderen kunt zijn.
Inclusief succesvolle onderwijspraktijkvoorbeelden op het gebied van persoonlijk leiderschap.
Na dit onderdeel reflecteer je met andere deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor jouw werk? Dit vul je aan in je lestoolkit.