Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
wo 28 september 2022
09:00 – 17:00
Van der Valk
Veenendaal
Prijs
- Regulier tarief
- € 649,-
- Vroegboektarief
- € 599,-
Over deze masterclass
Het ontwerpen van blended onderwijs, het ontwikkelen van online leeractiviteiten en het verzorgen van online en hybride lessen is een ontwikkeling waar we niet meer omheen kunnen. Maar hoe kan je een online of fysieke les zo vormgeven dat studenten voldoende de diepte in gaan en niet blijven hangen op reproductieniveau? Hoe kom je tot de juiste mix als het gaat om digitale werkvormen, opdrachten, e-learning en nabespreken? En welke online tools zijn er überhaupt inzetbaar voor goed zorgonderwijs, waarbij vaardigheidsonderwijs een belangrijke rol speelt? Allemaal zaken waar jij als ontwikkelaar, docent of praktijkopleider in het zorgonderwijs tegenaan loopt.
Blended leren specifiek voor zorgonderwijs
Het maken van een blended onderwijsontwerp en het aanpassen van bestaande lessen is een uitdagende en tijdrovende onderneming. Weet jij uit alle mogelijkheden de juiste te kiezen en een passend ontwerp neer te zetten? Bespaar jezelf een hoop tijd (en frustratie) en meld je aan voor de masterclass Blended leren in het zorgonderwijs. Experts geven jou verschillende visies en handvatten voor het kiezen van de optimale blend voor jouw les. En met 2 specifieke zorgcasussen onderscheidt deze 1-daagse masterclass voor het zorgonderwijs zich van alle anderen!
Tijdens de masterclass doorloop je de volgende stappen:

Op 28 september leer je over:
- Didactiek voor het ontwerpen van het blended onderwijs
- Starten met het ontwerpen van blended zorgonderwijs aan de hand van een praktijkcasus van VUmc Academie i.s.m. FiniVita
- Toetsen op afstand
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor docenten, (praktijk)opleiders, onderwijsontwikkelaars en opleidingsmanagers in het (zorg)onderwijs, werkzaam bij een hogeschool, MBO-instelling, ziekenhuis, opleidingsinstituut, universiteit of zorginstelling.
Neem je laptop mee!
In de middag ga je met een kleine groep aan de slag met het gebruik van (digitale) tools die je zeker moet kennen als je blended onderwijs wilt inzetten. Hiervoor zal je gebruik maken van je laptop en smartphone.
Programma
Het inzetten van ICT is inmiddels een onmisbare component geworden binnen het ontwerpen van onderwijs. Blended onderwijs zorgt voor flexibiliteit en kan daardoor studenten helpen bij het versnellen van hun opleiding. Studenten en professionals kunnen stof tot zich nemen op de momenten waarop zij die nodig hebben, waardoor je ze ontzorgt en waardoor de lessen een toegevoegde waarde hebben. Maar bovenal is de inzet van blended onderwijs de uitgelezen kans om theorie en praktijk nog beter op elkaar af te stemmen.
Lia Bijkerk werkt tijdens dit onderdeel met de ontwerpboom van blended onderwijs ontwerpen. Hierbij staan drie taken centraal:
- Analyseren van de context
- Ontwerpen van de leereenheid
- Uitwerken van de leeractiviteiten
Elke taak kent weer een aantal stappen. Dit stappenplan is o.a. gebruikt tijdens het (her)ontwerpen van opleidingen bij de Erasmus MC Academie. Naast het blended onderwijs worden daar ook de EPA’s geïmplementeerd.
De workshops in de middag vormen een concrete aanvulling op de informatie bij deze taak, zodat je na deze dag meteen aan de slag kunt gaan met het ontwerpen van jouw eigen blended onderwijs.
De deelnemers ontvangen de infographic Ontwerpcylcus Blended Onderwijs als naslagwerk.
VUmc Academie ontwikkelde samen met FiniVita, onderdeel van Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, een blended learning voor docenten palliatieve zorg. Jojanneke legt uit welke lessen zij geleerd hebben tijdens dit traject. En hoe het uiteindelijke onderwijsontwerp er uitziet, zodat jij als deelnemer er ook mee aan de slag kunt.
- Hoe ziet dit nieuwe scholingsconcept er uit?
- Welke stappen zijn er gezet om tot een basiscursus Palliatieve Zorg voor verzorgenden en verpleegkundigen niveau 3/4 (ook geschikt voor niveau 6) te komen?
- Waar liepen ze tegenaan?
- Wat is de rol van de docent binnen de blended learning geworden?
- Hoe ga je van traditioneel lesgeven naar coachend opleiden?
Tijdens dit onderdeel ga je de mogelijkheden van een aantal digitale tools ervaren. Dit kan een middel zijn om beter aan te sluiten bij de studenten en om de lestijd efficiënt en effectief te gebruiken.
Uit evaluaties blijkt namelijk dat studenten het benutten van hun eigen device (smartphone, tablet of laptop) tijdens de lessen bijzonder op prijs stellen. Dit werkt meestal bevorderend voor hun motivatie. De aangereikte tools kosten niet veel voorbereidingstijd, zijn gratis te gebruiken en leveren veel extra energie op.
Mocht je bang zijn dat de techniek je in de steek laat? Er zal ook aandacht zijn voor de ‘analoge’ variant van de werkvorm voor noodgevallen.
Voorbereidend materiaal
5 filmpjes tools / 1 filmpje 5 fasen effectieve didactiek
Materiaal op de dag zelf
Poster 5 fasen effectieve didactiek
Werkvormkaartjes met tool
Microlearning is ongekend populair en kan ook binnen het zorgonderwijs lessen goed ondersteunen. Of het nou een how-to-video van 30 seconden is of een kennisquizje. Tijdens dit onderdeel ga je met één van de nieuwste microlearning apps aan de slag en maak je zelf meteen een eigen microlearning.
Er is aandacht voor:
- De 7 manieren om microlearning in te zetten
- Het maken van kort en krachtig digitaal lesmateriaal – we gaan aan de slag!
- Het gebruik van microlearning in de praktijk
Voor dit onderdeel ontvang je een artikel over toepassingen van microlearning én een kleine learning nugget als voorbereidend materiaal!
Nodig op de dag zelf: je laptop!
Video kan op allerlei vlakken worden ingezet. Denk aan interactieve video’s of animatie (powtoon), voor introductie, theorie, etc. Verschillende vormen van video als student generated content, kennisclips, screencasts. De mogelijkheden zijn enorm!
Wanneer zet je dit specifieke medium in? En hoe kan je dit ook binnen het vaardigheidsonderwijs inzetten? Tijdens dit onderdeel wordt bovendien ingegaan op het belang van een goed script en storyboard.
Incl. voorbereidend “video” materiaal.
Onderwijs moet ontworpen worden, zo ook het toetsprogramma. Vragen over de mogelijkheden voor toetsen op afstand en de bijbehorende risico’s maakten duidelijk dat we niet voorbereid waren op het plots toetsen op afstand. Ook werd duidelijk dat het gewicht van het toetsen met name aan het einde van een onderwijsperiode aan studenten wordt voorgelegd.
Tijdens dit laatste onderdeel gaan we in op learnings ten aanzien van het toetsen op afstand.
- Waar moet je aan denken bij het ontwerp van je toetsprogramma?
- Wat zijn de (digitale) mogelijkheden bij summatief en formatief toetsen?
- En hoe kan je de student betrekken bij het ontwerp?
Programma onder voorbehoud van wijzigingen