Over dit congres
Aansluiten bij huidige student en het leren van de toekomst
Zorgonderwijs van vandaag zou naadloos moeten aansluiten op de zorgpraktijk van morgen. Tijdens het congres Zorgonderwijsvernieuwers: Breinbrekers in zorgonderwijs komen de belangrijkste breinbrekers voor het toekomstige werken in de zorg samen. Ontdek wat je moet weten om beter aan te sluiten bij de huidige generatie student en het leren van de toekomst.
Op 16 april zullen in 3 breinbrekers ingaan hoe het beste aan te sluiten op de huidige generatie studenten:
- Aansluiten door het leerproces boeiender en effectiever te maken
- Aansluiten door eigenaarschap bij de student én bij jezelf te leggen
- Aansluiten door het juiste gesprek over prestatiedruk en mentaal welzijn om uitval te voorkomen
Bovendien kunnen deelnemers tijdens deze dag kiezen uit een 3 uur durende bootcamp of het volgen van 2 masterclasses.
Leerinterventie bootcamp (3 uur durend)
Hoe vaak horen we niet dat leerinterventies nauwelijks resultaten opleveren in de praktijk? Dat kan anders! Laat je meenemen in meer dan 100 jaar wetenschappelijk onderzoek vertaald in 12 praktische hefbomen voor transfereffectiviteit. In 3 uur gaan we aan de slag met welke leerinterventie wel tot betere werkprestaties kan leiden.
Of kies 2 masterclasses om te volgen. Deze gaan over thema’s als:
- Succesvol werkplekleren
- Zelfregulerend leren
- Begeleidend beoordelen en beoordelend begeleiden
- Het geheim van de docent: Hoe maak en houd je verbinding met je studenten?
- AI: Leer hoe je met de nieuwste technologie activerende leerervaringen ontwerp die de lerende motiveert en nieuwsgierig maakt.
Jij staat voor de uitdaging om je onderwijs, je leeromgeving, je student én jezelf te blijven verbeteren. Om elke dag weer lef te tonen en te innoveren. Welke kleine stappen je kunt zetten om jouw onderwijs te vernieuwen? En steeds in contact te blijven met je student? Dat leer je op het congres Zorgonderwijsvernieuwers. Ben jij erbij?
Programma
Hoe kunnen het leerproces boeiender en effectiever maken om optimaal aan te sluiten bij de huidige generatie studenten. Tijdens deze breinbreker neemt Jeanne Bakker je mee in de wereld van breinleren, en leer je hoe je onderwijs kunt transformeren met technieken die aansluiten bij de natuurlijke werking van het brein.
Wat je leert tijdens deze sessie:
- Effectieve leerstrategieën: Ontdek hoe je het brein optimaal kunt stimuleren voor beter leren en onthouden, zonder verveling.
- De kracht van emoties in leren: Leer hoe emoties het leerproces beïnvloeden en hoe je positieve emoties kunt inzetten om kennis te verankeren.
- Praktische breintechnieken: Concrete tips en technieken om je lessen aantrekkelijker te maken, zodat je studenten betrokken zijn.
- Het brein in actie: Inzicht in hoe je door het gebruik van interactieve, actieve werkvormen de hersenen stimuleert en het leereffect vergroot.
‘Eigenaarschap’ is zo’n term die we allemaal wel eens voorbij horen komen, maar die pas echt belangrijk wordt wanneer het ontbreekt. Eigenaarschap is besmettelijk: wil je dat studenten en collega’s eigenaarschap tonen, dan begint dat bij jou.
In deze Breinbreker duiken we in de wereld van eigenaarschap en leer je hoe je dit binnen jouw eigen team én bij je studenten kunt stimuleren. Ontdek praktische manieren om eigenaarschap niet alleen te verwachten, maar ook zelf voor te leven.
Wat je meeneemt:
- Waarom eigenaarschap altijd bij jou begint.
- Hoe je eigenaarschap zichtbaar en tastbaar maakt voor jezelf en anderen.
- Inspirerende voorbeelden en handige tips om eigenaarschap in de praktijk te brengen.
Prestatiedruk en mentaal welzijn: we hebben er allemaal een beeld bij. Tóch wordt het gezien als lastige thema’s waar men niet graag over praat. Hoe kunnen we juist dit gesprek wél aangaan? Hoe kunnen we onze mentaliteit hierin verbeteren om zo preventief aan de slag te gaan met bijvoorbeeld burn-out en depressie?
Aan de hand van videofragmenten, persoonlijke ervaring en pittige stellingen wordt je als deelnemer aan het denken gezet over wat deze thema’s voor jongeren, maar óók voor jou betekenen.
Deze breinbreker gaat over:
• Het normaliseren van het gesprek over prestatiedruk en mentaal welzijn
• Herkennen van signalen van mentale overbelasting
• Praktische strategieën voor het aanpakken van prestatiedruk en het bevorderen van welzijn
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Masterclasses
Een 3 uur durende bootcamp over leerinterventies die wel werken.
Tijdens de bootcamp “Waarom doen ze het niet?” duiken we in gedrag en motivatie. Aan de hand van voorbeelden leer je waarom gedrag soms uitblijft en hoe je dit doorbreekt. Daarna ga je zelf aan de slag. De gedragsuitdagingen die jij tegenkomt in je werk staan centraal. Je analyseert samen met vakgenoten welke factoren – zoals motivatie, omgeving én vaardigheden – dit gedrag beïnvloeden. En je gaat brainstormen om tot creatieve interventies te komen. Na deze sessie kijk je anders naar gedrag. Je begrijpt beter “waarom ze het niet doen” en kunt dit ombuigen.
Je krijgt:
- Inzicht in factoren waarom gedrag wel/niet plaatsvindt
- Vaardigheden om gedragsuitdagingen te analyseren
- Meer interventies om gedragsuitdagingen aan te pakken
In deze masterclass deelt Dr. Marije Hennus, kinderarts en expert in medisch onderwijs, haar visie op het verbeteren van werkplekleren binnen het medisch curriculum. Ze legt uit hoe praktijkgericht leren studenten beter voorbereidt op de uitdagingen van de gezondheidszorg. Daarnaast gaat ze in op de balans tussen klinische en onderwijstaken, een belangrijke kwestie voor zorgprofessionals.
Wat leer je?
- Hoe werkplekleren te optimaliseren in medische opleidingen.
- Inzichten in het balanceren van klinische en onderwijstaken.
- Hoe onderwijsinnovaties breder toepasbaar zijn binnen andere academische disciplines.
In deze masterclass krijg je praktische handvatten om de leerprocessen van stagiaires, studenten en professionals in opleiding te ondersteunen door middel van scaffolding, oftewel co-reguleren van leren. Het doel is om je bewust te maken van de belangrijke rol die je hebt in het begeleiden en ondersteunen van zelfregulerend leren. Co-regulatie is daarin de sleutel die de ontwikkeling van studenten helpt, maar ook de begeleidende vaardigheden van docenten ontwikkelt.
Je leert:
- Introductie op het reguleren van leren met focus op zelfregulatie en co-regulatie
- Handvatten om studenten te helpen hun netwerk te visualiseren.
- Meer over het “Self-regulated learning micro-analytics interview” (oftewel, co-regulatiegespekje)
- Het cyclische component van reguleren van leren wordt onderstreept. Het helpt reguleren praktisch relevant te maken en kan reflectie- en evaluatiemoeheid tegengaan.
In de afgelopen jaren zijn de geluiden van leraren die het steeds moeilijker hebben om hun leerlingen te bereiken, luider gaan klinken dan ooit tevoren. De hardheid waarmee er wordt gereageerd, ongewenst gedrag en de ongemotiveerde houding dragen ertoe bij dat leraren hun beoogde didactische en pedagogische doelen niet bereiken. Dat moet beter kunnen toch?
In deze masterclass:
- Komen de 4 meest cruciale principes naar voren, waarmee leraren het didactisch en pedagogisch verschil kunnen.
- Krijg je de meest effectieve en essentiële interventies die ervoor zorgen dat de leraar en student weer met plezier naar school gaan.
- Krijg je tips voor de zachte en harde kant in de communicatie tussen begeleider en zijn of haar studenten, met de focus op relatie.
In deze masterclass neemt drs. Inke Schaap, je mee in het belang van begeleidend beoordelen en beoordelend begeleiden in het onderwijs. Ze behandelt de rol van feedback in het leerproces en hoe dit op verschillende niveaus (taak, proces, zelfregulatie en persoonlijk) effectief kan worden ingezet. Het doel is om studenten te coachen in het verbinden van theorie en praktijk, terwijl ze tegelijkertijd worden beoordeeld.
Wat leer je?
- Hoe begeleidend beoordelen en beoordelend begeleiden elkaar versterken in het leerproces.
- Het belang van effectieve, gerichte feedback op verschillende niveaus (feedback literacy).
- Praktische strategieën om studentgericht te begeleiden en te beoordelen
We hebben twee grote problemen in het onderwijs. Beide zijn het problemen van maatwerk, het lukt ons onvoldoende om iedereen passende leerdoelen te geven. Voldoende kwalitatieve feedback is daarin het moeilijkste haalbaar. Kunstmatige intelligente (Ai) geeft ons nu nieuwe soorten gereedschap. Gereedschap waarmee we veel beter in staat zijn om een passende leerervaring voor iemand te ontwerpen. We zijn alleen nog niet gewend aan deze technologie, met het resultaat; we gaan vooral dezelfde dingen doen als we al deden.
In deze masterclass ga je leren hoe je Ai kunt inzetten om een ervaring te ontwerpen die leidt tot meer individuele maatwerk en aansluitende feedback. Vanuit die twee voorwaarden voor succesvol leren zorgen we ervoor dat we de lerende kunnen motiveren, activeren en nieuwsgierig kunnen maken en houden. Dit gaan we doen binnen een nieuwe applicatie, die al beschikbaar is voor selecte instellingen.
Je leert:
- Je gaat een Ai casus ontwerpen en leert daarbij wat zorgt voor motivatie, activatie en nieuwgierigheid
- Je leert meer over de mogelijkheden van Ai in het onderwijs
- Je wordt beter in prompten
- Je leert wat er in nabije toekomst mogelijk zal zijn in het onderwijs door Ai
Reviews
"Zeer inspirerende dag als geheel"
"Ik vond het prettig om in kleine groepjes kennis te maken met andere deelnemers, er was ruim voldoende interactie en je kon actief meedoen"
"Er was veel variatie in het programma, goede dagvoorzitter en inspirerende sprekers!"
“De student stond centraal"
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor docenten, (praktijk)opleiders, onderwijsontwikkelaars en opleidingsmanagers in het (zorg)onderwijs, werkzaam bij een hogeschool, mbo-instelling, ziekenhuis, opleidingsinstituut, universiteit of zorginstelling.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij:
- V&VN
Cijfer
Details
Schrijf je nu in
Voor iedereen die leidend wil zijn in opleiden en ontwikkelen voor de zorg.Algemeen
16 april 2025
09:00 – 17:00
Reehorst
Ede
Prijs
- Regulier tarief
- € 499,-
- Collegatarief v.a. 3p
- € 399,-
- Vroegboektarief
- € 399,-
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.